AnisKage med CitronFromage

lørdag den 10. september 2011

Velgjort VaniljeEkstraktFor ikke så længe siden skrev jeg om vanilje.. lækre, fede, duftende og klistrede vaniljestænger fra Madagascar og Tahiti købt billigt over nettet - jæs!!

Når jeg har skrabet kornene ud af sådan en vaniljefætter, kommer den til at bo i min krukke med rørsukker sammen med alle de andre rare stænger, der har givet velsmag til kager og fromager og nu får deres otium i vaniljesukkeret.. der er lidt H.C. Andersen over det :-)
Tit bruger jeg dem efterfølgende i kompot o.lign. så bliver de trukket op af sukkeret og kommer over og hygger sig med en flok labre bær.

Nu har jeg fundet endnu en seniorbeskæftigelse til de saftige stænger, nemlig vaniljeekstrakt! De kommer i en portion ren vodka enten direkte efter brug eller efter et længere ophold i sukkerkrukken.. der er så djævlens meget vanillin i de tomme stænger, som kan udnyttes ved at trække smagen ud i alkohol :-)

Så går der ikke noget til spilde..

22 kommentarer:

 1. Vibeke ( min-Kage )10. september 2011 kl. 12.11

  Ej altså hvor genialt. Jeg gør præsis som dig, bare ikke det med vaniljeekstrat , det skal jeg så bare nu. .. Jeg nyder at kunne udnytte mine vanlige stænger til mindste dråbe. Når man køber de lidt dyre ( billige på nettet ;o)) Så er der bare så meget mere i hver stang. Godt råd du kom med der :-)

  SvarSlet
 2. Jeg har også købt de stænger efter at have læst om Godte's høst. Jeg er dog ikke så fantasifuld som dig mht. anvendelsen af dem.
  Må jeg spørge - hvad der det flydende, der er i dit glas hvor du opbevarer dem til sirup?

  SvarSlet
 3. Tak.. Ja det synes jeg jo også ;-)
  Er ked af at smide dem ud og så har jeg set andre bloggere lave ekstrakt selv, men jeg kan godt lide, at de bliver udnyttet ved at genbruge dem af flere omgange istedet for bare at komme de friske stænger i vodka :-)
  /Stine

  SvarSlet
 4. Hej Stine. Jeg elsker tankegangen med ikke at lade noget gå til spilde. Bruger også mine tre gange, men har ikke prøvet med vodka. Hvad tænker du at bruge den til?

  SvarSlet
 5. Like ;-)

  @Mette - du kan bruge det overalt hvor du ellers ville bruge vanillesukker. :-)

  SvarSlet
 6. Det er sødt sagt Nanna :-)
  Jeg kan ikke tage hele æren selv, for jeg bliver jo inspireret af alle de dejlige blogs jeg læser :-)
  Som jeg skrev i indlægget er vaniljestængerne lagt i ren vodka.. hvis jeg forstår dit spørgsmål ret. Jeg har endnu ikke forsøgt mig med vaniljesirup ;-)
  /Stine

  SvarSlet
 7. Hej Mette
  Ja det er dejligt at bruge sine ingredienser fuldt ud :-)
  Som Mads herunder skriver, kan du bruge det i stedet for vanillesukker.. Især hvis du ikke ønsker kornene eller ekstra sødme.
  /Stine

  SvarSlet
 8. ;-) havde problemer fornemmelsen, at det faldt i din smag Mads.
  Hvor lang tid tror du egentlig, at det skal trække, før der er ordentligt smag i??
  /Stine

  SvarSlet
 9. 8 uger :-)

  http://mads-madglad.blogspot.com/2011/06/basis-vanille-essens.html

  SvarSlet
 10. Tak :-)
  Var vist lige lidt doven der ;-)

  SvarSlet
 11. Vil vodkaen/alkoholsmagen så bare fordufte under bagning osv.? Det vil egentligt sige, ligesom jeg bruger det rene vanillepulver (har det også i løs form, til når der ikke er brug for en hel stang).

  SvarSlet
 12. Ja det vil jeg da tro.. Idéen er jo at ekstrakten trækker så længe, at der ikke skal ret meget til før det smager af noget.. og et par skefulde vodka i en hel kage er vist ikke nok til at smage igennem :-)

  SvarSlet
 13. Jeg er i gang med at lave vaniljeessens med vodka. Og det tager ca. 4 uger - ifølge de hærdede udenlandske kagedåser.

  Og så bliver jeg nødt til at sige en ting.. Der er ikke rigtigt nogen mening i at tage kornene fra en hel vaniljestang og putte i vodka.. Hvorfor?? Så kan man da lige så godt smide dem direkte i det man nu vil have vanilje i..

  Jeg har puttet to hele stænger i hver sit rør med vodka - men fortryder på en måde, at have brugt dem hele og overvejer at bruge kornene til noget andet - det må man kunne gøre på trods af, de har ligget i blød af vodka :-D

  SvarSlet
 14. Er det de udenlandske kagedåser, der siger, at man skal putte kornene med i vodkaen??
  Den eneste grund til at gøre det, skulle vel være, hvis man gerne vil have en lynhurtig genvej.. altså i stedet for at flække en stang og skabe korn ud.

  Du har ret! Jeg kunne ikke selv drømme om at gøre det, da jeg selv kun bruger de "brugte" stænger til essensen.. der er jo rigeligt med vanillin i en stang uden korn til at give smag, når det trækker 4-8 uger i vodka.

  Well -jeg ville da bare bruge dem, selv om de har hygget sig lidt i vodkaen ;-) Hvis du koger dem med i en kompot eller en kogt creme, burde det da ikke have nogen betydning for smagen :-D

  Lad mig lige vide hvordan det går.. det minder mig faktisk om, at jeg skal se hvordan min egen krukke essens har det ude i skabet ;-)

  SvarSlet
 15. Næh - var det ikke Mads her? Eller på hans side?

  Joh, det kan selvfølgelig være, men for mig giver det bare ikke rigtigt mening - men så igen - sådan er der jo så meget :-D

  Ja.. jeg ved det.. har også fortrudt og du kan tro, de våde korn skal bruges.

  Jeg er i fuld gang. Synes ikke, vodkaen er så mørk endnu og kan faktisk ikke huske, hvor længe de har været i, men det er mere end en måned nu, for det er før jeg startede nyt job. SÅ meget KAN jeg da huske :-D

  Og i morgen skal jeg lege med chokolade - og det hele er din skyld! :-D
  Tak ♥

  SvarSlet
 16. Forresten.. Tjek lige den her!
  http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=lIt-jGGtZrw

  SvarSlet
 17. Rettelse. Det var omkring 12. september - kan se jeg skrev om det på en anden blog, så det har ikke helt stået en måned endnu :-)

  SvarSlet
 18. Aaarrrrh, altså jeg har skrevet at hvis man ikke vil vente på at man har en tom vanillestang, så kan man godt bruge en med korn... Men jeg bruger altid kun de tomme og det er også det som er udgangspunktet for det som jeg har skrevet på min blog.

  SvarSlet
 19. For sørensen det er sejt.. Tak for linket.. jeg kan gå helt i trance, når jeg kigger på chokolade :-)

  SvarSlet
 20. Det var got i fandt ud af det uden mig :-D

  SvarSlet
 21. Aarrrw jeg har spredt chokoladeglæde, hvor er det dejligt <3

  SvarSlet

Skriv endelig -jeg svarer så snart, jeg kan :-)

Søg i denne blog